mandag 13. februar 2012

Ramsløk

Ramsløk (Allium ursinum)

Jeg har personlig ikke brukt denne planten, men jeg har smakt den. Fikk kjøpt et glass purè under Bondens marked for noen år siden. Den smaker omtrent som hvitløk og jeg har sett tv kokker bruke den i salater. Jeg har planer om å få tak i planten og prøve den selv, men så langt har det ikke lykkes meg. Jeg gir imidlertid ikke opp så kanskje jeg må plante selv, dog i kun potter.

Ramsløk er en opp til 50 cm høy plante som lukter av hvitløk og brer seg som et hvitt teppe over skogbunnen. Den er en vårplante og skogen fylles med en intens lukt av hvitløk. Smaken er mild og karakterisert som en blanding av hvitløk og gressløk og er ikke så ”ram” som navnet tilsier. Den skarpe smaken i hvitløk, finner du ikke i ramsløk.
Løken som hører til hver stengel har vanligvis bare to løkblader, og begge fortsetter oppover i urtebladsskiver. Ramsløkens blader er mye tynnere og dypere grønne enn hos andre løkvekster. Den blir brukt i folkemedisin og til matlaging. Vær varsom når en plukker blader at de ikke forveksles med liljekonvallblader; de er giftige og lukter heller ikke hvitløk. Men man kan altså være trygg hvis bladene har den karakteristiske løklukten.
Ramsløk vokser i skyggefulle bar- eller løvskoger. Finnes i lavlandet langs kysten fra Østfold til Trøndelag.
Man bør også vite at ramsløk kan være litt aggressiv og spre seg, spesielt i god fuktig jord. Noen hageiere har angret på at de har plantet den. Ramsløk kan desverre bare høstes på våren. Det er best å plukke ferske ramsløkblader rundt påske og litt ut i mai. Når løken blomstrer, mai-juni, er det siste sjanse. Prøv å plukke fine blader slik at du slipper å vaske den. Du vil helst unngå vann i puréen, da det forringer konserveringen.

Hvis man ønsker å dyrke ramsløk kommer man raskest igang hvis man får tak i planter. Det kan ta 4-5 år før man kan høste av plantene hvis man starter med å så frø. Enkelte planteskoler har ramsløk i sitt sortiment, evt er det også ofte mulig å få tak i planter gjennom norske hagefora. Frø er også lett tilgjengelig (feks. Impecta i Sverige). Man bør så frø som er så ferske som mulig om høsten. Såpotten kan med fordel stå ute over vinteren. Da spirer frøet om våren. Hvis man sår frø senere på vinteren kan det hende at man først får spiring året etter.

Løken er veldig fin fersk, men for å kunne nyte den resten av året, må den konserveres. Det enkleste er å lage ramsløkpuré, som du kan lagre på glass i opp til ett år i gangen. Etter at du har plukket den, kan du ha den et par dager i plastpose i kjøleskapet før du lager puré.

Oppskrift på ramsløkpure

4 2l fryseposer ramsløkblader
6  dl olivenolje
1 teskje salt (per liter ferdig puré)

Du trenger: Blender eller kjøkkenmaskin med bolle med kniver. Jeg anbefaler egentlig kjøkkenmaskin, da de gjerne ikke moser ting så fint som en blender, og det er fint å ha bladbiter og ikke bare mos.


Mengden ramsløkblader må du bare variere i forhold til hvor mye du ønsker å lage – bare balanser i forhold til mengde olje og salt.
Start med å helle nesten all oljen opp i blenderen. Pass på at bladene er tørre. Kjør i gang maskinen på halv fart, og tilsett ramsløkblader. prøv å ikke lage mos, så hold derfor hastigheten nede til du har fått oppi alle løkbladene. Når det begynner å bli tykt fyller du etter med olje. Den skal være litt mer lettflytende enn pesto. Bland i blader til volumet er økt med ca. 50%. Ha i mer olje enn oppskriften sier dersom du synes det blir for tykt. Salt er konserveringsmiddel, men ikke overdriv.

Skal du ha puréen over på glass, er det viktig at du koker glasset og lokket, og fyller glasset mens det er varmt! Når du har åpnet et glass, må du oppbavre det i kjøleskapet.
Ramsløk er supert til fisk og kjøttretter, enten som tilbehør, eller som krydder under tilbredning. Der du ellers ville gått for gress-/purreløk eler hvitløk, kan du heller prøve ramsløk.  Istedetfor hvitløkssmør kan du lage ramsløksmør, eller du kan bruke ramsløkpuré istedet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar